İhracat Lojistik

E-ihracat lojistik süreçleri, yurt içi lojistik süreçlerine göre çok daha komplike bir yapıdadır. Lojistik sektöründe e-ihracat şirketleri için çeşitli araçlar ve firmalar hizmet vermektedir. Lojistik süreçlerinin kalitesi, rekabetçi pazarda e-ihracat firmalarına avantaj sağlamaktadır. E-ticaret pazarlarında sürdürülebilir bir büyüme için lojistik ve taşımacılık sektöründe hızlı ve yenilikçi yapıdaki çözüm ortakları ile işbirliği alanları oluşturmak önemlidir.

Incoterms: Uluslararası Ticaret Odası tarafından düzenlenen kuralları ifade eder. Bu kurallar; bir ürünün taşınması ve teslimi aşamasında ortaya çıkan sorumluluklar ve maliyetlerin taraflar arasındaki dağılımı belirleyen kurallardır.

Incoterm’de yaygın olarak kullanılan terimler şunlardır;

EXW (Ex Works): Masrafları ve riskleri ithalatçıya ait olmak üzere ürünün, ihracatçının deposunda teslim edilmesi işlemidir.

• DAP (Delivered at Place): Ürünün ithalatçının ülkesinde, vergiler hariç bütün masraflar ödenmiş olarak ilgili adrese teslim edilmesidir.

• DDP (Delivery Duty Paid): Ürünün ithalatçının ülkesinde tüm masraflar ve gümrük vergileri ödenmiş olarak teslim edilmesidir.

Hawb: Taşıyıcı ile gönderici arasında ürünün ilgili adrese teslimi için yapılan bir sözleşmedir.

Mawb: Taşıyıcı ile havayolu şirketi arasında eşyanın belirtilen adrese teslimi için yapılan bir sözleşmedir.

Cod Cash on Delivery: Kapıda ödeme yöntemi ile ürün ve/veya taşıma bedelinin gönderi tesliminde ödenmesi şeklinde gerçekleşen teslimattır. Bu lojistik yöntemi, kredi kartı kullanımı güvenilir olmayan ülkelerde yaygındır.

Trendler, araçlar, yöntemler ve uygulamalar

Exit mobile version